Sedan fotbollen kom till Sverige i slutet av 1800-talet har sporten samlat en stor och passionerad fansskara. Idag ser fotbollsfansen lite annorlunda ut än de gjorde på den tiden, och en nyligen genomförd studie av European Club Association med 14 000 deltagare från hela världen identifierar sex olika typer av fotbollsfans, tillsammans med spännande insikter om varje kategori.
I denna artikel kommer vi att djupdyka i dessa 6 olika typer av fans. Dessutom delar vi viktiga tips om hur du som fotbollsfantast kan skydda dig i dagens digitala samhälle - oavsett vilken kategori du tillhör.

1. FOMO-följare
Den största gruppen, på ca 27%, av fotbollsfans världen över identifierar sig helst som en så kallad FOMO-följare. FOMO är en engelsk akronym för orden "fear of missing out", vilket innebär att man som fotbollsfan engagerar sig i sporten för att inte riskera att missa något viktigt eller en upplevelse med sina vänner. De är lite lagom intresserade fans som följer sporten men utan att vilja kalla sig för renodlade "fotbollsfans". En FOMO-följare identifieras av följande drag:
● Följer fotboll av den sociala aspekten.
● Följer sporten men utan särskilt stort känslomässigt engagemang.
● Föredrar främst att följa stora lag och europeisk fotboll.

Personer som identifierar sig som FOMO-följare brukar inte vara i riskgrupp för digitala angrepp. Det är dock alltid en bra idé att vara försiktig med falska biljettsidor eller streamingsajter.

2. Main eventers
Som namnet antyder är denna grupp fotbollsfans, på ungefär 19%, mest intresserade av att delta i ett stora händelser och upplevelser snarare än evenemanget i sig. De är typiskt sett äldre och kvinnor, och deras fotbollsintresse är i princip obefintligt om det inte kretsar kring stora evenemang och mästerskap. Hur man upptäcker en Main eventer:
● Visar stort engagemang kring evenemang och mästerskap, men bryr sig sällan om resultaten.
● Ser sig inte som fotbollsfans såvida det inte är någon form av fotbollssäsong.
Precis som kategorin ovan löper en Main eventer liten risk att hamna i knipa online på grund av sina fotbollsintressen. Men en Main eventer kan riskera att falla för falska erbjudanden om gratis biljetter eller andra priser eller förfalskade fotbollströjor.

3. Medföljare
En så kallad Medföljare är de minst engagerade fotbollsfansen, och de utgör ca 19% av fanskaran. De har inget emot fotbollen i sig, men är knappt fans utan följer endast sporten för deras familjers eller vänners skull. Även dessa fans är vanligtvis äldre eller kvinnor, och har mycket lågt känslomässigt engagemang i sporten. Så känner du igen en Medföljare:
● Lågt intresse för fotbollen, men umgås med engagerade fotbollsfans.
● Följer fotboll sporadiskt och bara i sällskap med andra.
En Medföljare behöver sällan tänka på att skydda sig mer än de som inte följer fotboll. För att vara på den säkra sidan kan det ändå vara en god idé att kolla in våra tips nedan.

4. Klubblojalister
Nästa andel fotbollsfans utgör omkring 14% av den totala skaran och kallas för Klubblojalister. De har ett stort och långvarigt engagemang för fotbollen och är känslomässigt investerade i en viss fotbollsklubb. De identifierar sig ofta med klubben och följer de högre nivåerna av fotbollen för att få en samhörighetskänsla och se kvalitetsmatcher. En Klubblojalist har följande drag:
● Har en tydlig koppling till en särskild klubb.
● Följer fotbollen med stort känslomässigt engagemang över tid.
● Uppskattar framför allt fotboll på högsta nivån.
En Klubblojalist handlar troligtvis från auktoriserade biljett- och merch-försäljare och löper därför liten risk. Däremot kan de utsättas för hot om de spenderar mycket tid på tveksamma hemsidor eller forum.

5. Fotbollsfanatiker
Fotbollsfanatiker är nästa typ av fotbollsfans, på ungefär 11%, och de är de mest passionerade av alla. De följer fotbollen i högsta grad och anser att fotbollsklubbar kan göra världen till en bättre plats. En Fotbollsfanatiker vill gärna se matcher direkt på plats i arenan eftersom de söker gemenskap med likasinnade fotbollsfans. En Fotbollsfanatiker identifieras av följande:
● Engagerar sig i klubbar men begränsar sig inte till en enda.
● Visar gärna upp sitt stora fotbollsintresse.
● Söker sig till andra Fotbollsfanatiker och ser helst live-fotboll på plats.
En av de största riskgrupperna för onlinehot är just Fotbollsfanatiker, då hackare ofta riktar in sig på dem. Därför är det viktigt att använda en bra VPN för Chrome eller någon annan webbläsare för att skydda sig.

6. Ikon-imitatörer
Den sista och minsta gruppen fotbollsfans är Ikon-imitatörer, som framför allt följer fotboll för en viss spelares skull. De är ofta unga och gillar att spela fotboll minst lika mycket som de gillar att titta på det. En Ikon-imitatör föredrar de största matcherna där kända spelare deltar, och drömmer om att se dem live. Några aspekter som identifierar Ikon-imitatörer är:
● Gillar sporten främst för att följa en eller flera specifika spelare.
● Är unga och har ett växande fotbollsintresse.
Den största faran för Ikon-imitatörer är att bli utsatta för phishing och bedrägerier, eftersom de ofta är unga och saknar erfarenhet av fotbollsrelaterade sidor och meddelanden online.

Hur du skyddar dig online
Vi har redan gett flera tips och varningar i artikeln, men vi vill avsluta med några konkreta förslag på hur du som fotbollsfan kan skydda dig online – oavsett vilken typ du tillhör:
● Undvik osäkra hemsidor och appar: Undvik konstiga sidor och adresser som börjar med "HTTP" istället för "HTTPS".
● Handla från säkra källor: I dagens onlinemiljö kryllar det av falska försäljare som försöker stjäla dina pengar och spara din finansiella information, så handla bara från pålitliga källor.
● Använd en VPN: Oavsett syfte är en bra och pålitlig VPN det bästa sättet att skydda sig online.
● Streama säkert: Främmande streamingsajter som erbjuder gratis matcher är ofta opålitliga. Streama bara från sidor du känner till och skapa inte nya medlemskap utan eftertanke.
● Lita inte på phishing-meddelanden: Ibland kan otroliga erbjudanden eller vinster tillkännages via e-postmeddelanden eller SMS, och dessa är nästan aldrig på riktigt. Gå inte på sådana phishingförsök, utan blockera genast avsändaren.